Emelie Nordgren - Ryttare i sköna värmland

Senaste inläggen

Av Emelie - 14 januari 2016 14:47

Hej på er!

Jag hade tyvärr inte tid att skriva något här igår efter hoppträningen med Lotus. Jag och mamma fixade lite företagsgrejjer. Träningen igår gick långt över förväntan! Det känns att jag börjar hitta ''knapparna'' på Lotus. Det blir bara lättare och lättare attt rida honom i dressyrarbetet, som sen ger ett resultat i hoppningen. Jag börjar få ut näsan mer på honom och han tar ett helt annat stöd i handen. I hoppningen är han mer lydig och väntar på mig, även fast han ibland överhoppar lite. Igår jobbade vi mycket med en bom framför hindret och ibland en bakom: Det svåraste under passet  var att byta galopp över en upphöjd bom och att hoppa en kombination med en bom på marken mitt i. På den upphöjda bommen förstår inte Lotus vad han ska göra. Planerar jag ett byte och försöker lägga det i språnger över bommen, springer han igenom bommen. Låter jag honom vara, byter han inte galopp. Jag tror att detta beror på att han är så koncentrerad på en sak, antingen bommen eller bytet, kanske för att han är kille och inte kan göra två saker samtidigt   

Innan träningen med Lotus, red jag en ganska pigg med ändå fin Haley som ska bli tömkörd idag för första gången. Det blir bara ett kort pass då det är så fruktansvärt kallt ute, -23 grader när jag kom hem från skolan.. Det är ju varken bra för hästar eller ryttare att jobba i denna kyla. Förstår inte riktigt hur jag kunde tävla i 27 graders kyla för några år sedan, helt galet kallt.. Jag hoppas att det blir lite mildare i helgen. Jag hade tänkt att mina hästar skulle få hoppa, i två dagar med liknande övningar, med fokus på lydnad och att få högsta språngpunkten mitt över hindret. 

 

Såhär känner vi i denna kyla.. 

ANNONS
Av Emelie - 12 januari 2016 18:59

I Dag, just nu är jag lite förvånad över mig själv igen. Jag var snabb i stallet idag. Hann rida 3 hästar på tre timmar. Dock blev planeringen lite snnorlunda än vad jag hade tänkt. Helios och Haley fick jobba på gärdet i snön medans Blizzie fick gå inne då det blev för mörkt ute. 

Jag börjde med att rida Helios tillsammans med Vickan som red Troy. Jag har inte suttit på Helios på ca två veckor vilket kändes lite på min ridning. Mina hästar är ganska olika så jag red till en början, mer än vad jag behövde. Det var väldigt svårt att få honom att fokusera på mig istället för allt annnat som fanns att titta på. Efter en stund kändes han helt okej i traven och båda sidorna var hyfsat mjuka. Galoppen var väldigt svår ute på en så stor yta. Han blev väldigt stark samtidigt som han tog i och blev rund i groppen. Bara för skojs skull testade jag att göra några byten eftersom han var under sig i bak och i uppförsbacke. Bytena satt åta båda håll och var rena, annars har han väldigt svårt från vänster till höger, han får inte med sig bakbenen. Avslutade med lite mellantrav vilket Helios tyckte var kul! 

Vickan skulle även rida Roddan, då passade jag på att ta även Haley på gärdet när jag hade lite sällskap. Helt sjukt vilken gång den ponnyn har. Traven var en dröm och gloppen blir bara bättre och bättre! Det märks väl att hon har vilat lite. Hon blir lite crazy och tycket att hon kan göra precis som hon vill bort emellan. Hon går som på räls ena studen, sen exploderar hon och har alla benen i luften, helt plötsligt återgår hon till arbetet som att inget har hänt. Ibland funderar jag på om hon inte har alla hästar hemma. Jag tror att hon ska få röra lite på sig varje dag ett tag nu så att hon håller sig i skinnet när man rider. Hon kommer då istället få två dagar i veckan som jag bara skrittar ut på henne istället för att vila helt. Ska även pröva att tömköra henne lite och se om hon tar bettet då. 

   

Blizzie fick fortsätta på gårdagens arbete. Hon var bättre i vänster sida idag, men inte helt bra. Galoppen var bra och blev bättre när jag lättade av i handen. Passet betod mest av galoppjobb med enkal byten. Mellan varje fattning skrittade jag nästan ett halvt varv för att få henne att slappna av och vänta på min hjälp. Jag tänkte mycket på hur jag gjorde såatt både hon och jag var förberedda på vilken galopp som skulle fattas. I slutet kändes hon helt okej. Det känns speciellt när jag rider Blizzie att jag har blivit mer aktiv i min ridning och att jag använder sätet mer för att bromsa istället för handen. Till och med så att jag får träningsvärk när jag ridit, längesen jag fick det nu! 

 

Imorgon börjar jag vid lunch och har två lektioner i skolan. Beroende på hur trött jag är, ska Blizzie nog få röra på sig innan skolan, på gärdet och jobba på ordentligt och sen vila på torsdag. Lotus ska hoppas för Sofie och Haley ska jobba lite bommar någon gång under dagen. 

Nu ska jag strax börja med maten så den är klar när mamma kommer in från stallet. Idag blir det chili con carne :D

ANNONS
Av Emelie - 12 januari 2016 10:25

Igång fick jag käka grus igen, andra dagen i rad.. I förrgår var det kitana jag åkte av. Igår var det sladden som stod för vurpan.. Hur många lyckas trilla av sladden inne i ridhuset?!? Ett tips är att inte sitta och snapa samtidigt som man sitter på sladden bakom en fyrhjuling. Vickan körde och stanna plötsligt, utan att jag var med på de. Det hela slutade med att åkte av och fick grus i hela munnen.. Bra jobbat Emelie!

Efter styrelsemötet och allt fix i ridhuset hade mamma gjort iordning Blizzie så att jag skulle hinna rida henne. Började med att flytta undan henne för skänkeln i både skritt och trav. Fortsatte med att göra öppnor och slutor. Ville försöka samla henne mer i öppnorna och få henne att jobba på mer framåt i slutorna. Det går bättre och bättre tycker jag, dock är det en bit kvar innan hon bli eftergiven och genomskålad i innersidan. Galoppen kändes bra igår, Jon lyssnade och var kvick i benen. De enkla bytena var inga problem. Tänkte avsluta passet med att rida igenom LA:P1 vilket gick bra fram tills första enkla byter kom. Blizzie blev plötsligt väldigt stressad och lyssnade inte alls. Hon fattade inte rätt galopp och studsade mest. Rättade henne och fortsatte programmet. Jobbade henne sen lite på en liten volt i vänster varv eftersom det var den galoppen hon inte tog. Galopperade på volten och gjorde övergångar. Galopp -> skritt -> galopp, osv. Hon lugnade sig och fixade det bra i slutet.
Dagens ridpass får bli på Gärdet i snön med fokus på enkla byten på rakt spår för att få henne lyhörd på vilken galopp hon ska fatta.

Idag har jag även Helios, han ska nog också få jobba på Gärdet en stund. Fokus ska ligga på att få han att få rakt fram på två spår och få honom eftergiven. Hinner jag ska Haley ridas i ridhuset. Hon är antagligen väldigt pigg efter att ha vilat i en vecka..

Av Emelie - 11 januari 2016 13:08

Har inte gjort så mycket i helgen, därför inga inlägg. I lördags var jag på Boda Borg 10-18 med Sara och Towa. Lördagkvällen spenderades i Örebro, Brunnsparken där casanovas spelade.
Söndagen spenderades med min lillebror som kom ner till mamma. Vi fixade i stallet, lagade mat och åkte bob bakom grannens fyrhjuling.

Idag har jag haft tre lektioner, har matte och svenska kvar innan jag slutar 15.50 Direkt efter skolan kommer mamma och hämtar mig. Vi ska handla innan vi åker hem. Ikväll är det styrelsemöte med klubben och jag tänkte även försöka hinna med att rida Blizzie också. Åker till mormor ikväll då mamma jobbar natt.
Ha en fortsatt bra dag! :)

Av Emelie - 8 januari 2016 10:46

Vaknade runt nio och slog på Nyhetsmorgon på tv4. Inte ofta jag kollar på det, men det vara bara för att Elisa var med i ett litet inslag. Är det någon som minns att jag var i Göteborg på tv-inspelning i höstas? Programmet börjar sändas imorgon kl 20 på TV4. Jag var på programmet som sänds nästa vecka.

Mamma är strax påväg till Mathilda för att hämta mig. Jag ska hem och rida lite, inte lika kallt idag. Kitana ska jobbas, även någon mer. Ikväll åker jag till Karlskoga och sover där. Hörs senare! :)

Av Emelie - 7 januari 2016 21:36

'' Jag skulle gärna vilja veta vad du har tänkt med din framtid. Ska du satsa på hästarna och köpa en egen storhäst, vad vill du jobba med i framtiden? Bara nyfiken :)'' Detta stod i kommentarsfältet.

So, let's talk about the future!


Detta tycker jag är ett ämne som kan spåra ur lite när man tänker på det. När jag gick i 9onde klass valde jag att läsa samhällsprogrammet på gymnasiet för att jag inte var helt säker på vad jag ville göra efter skolan. Jag tänkte också på barn och fritid och Natur. Men jag valde samhällslinjen för att jag inte var säker på om jag ville jobba med barn och för att natur är för mycket plugg: Jag har nu en bred grund att stå på om jag vill plugga vidare efter studenten. 


Jag tycker om barn och skulle kanske vilja jobba med det senare i livet. Problemet är bara att jag inte vet vilken ålder jag vill jobba med. I somras jobbade jag på en förskola i storfors vilket var väldigt lärorikt och roligt. Men jag vet inte om det är den åldern som jag vill jobba med eftersom jag själv är så intresserad av alla SO ämnen, så då kanske högstadiet skulle vara något för mig. Som jag känner just nu så skulle jag vilja vara vikarie i tex storfors så att jag då eventuellt får prova att ha alla åldrar någon gång. Det kan nog göra valet lättare. 


Ett jobb som jag helt klart skulle kunna tänka mig just nu är på ungdom i kyrkan. Jag har under många år varit med och sett  vad de gör för barn och ungdommar. Jag tycker att det verkar vara ett väldigt roligt och varierande jobb som jag tror skulle passa mig. 


Över till hästsidan. Som jag känner nu, så vill jag fortsätta med hästarna. Mina ponnyer ska under året säljas så att jag sen kan köpa en storhäst. När jag kommer till den tidpunkt när jag ska börja leta storhäst ska jag inte köpa första bästa. Det har jag gjort förut vilket inte har blivit så bra. Jag vill köpa en storhäst som har börjat sin utbildning i både hoppning och dressyr. Det ska vara en häst med kapacitet för båda grenarna som kanske är 6-9 år, som jag sen kan fortsätta utbilda.  Just nu vet jag inte ifall jag bara vill ha en häst eller fler. Vet heller inte ifall jag vill fortsätta i mammas fotspår och ta emot hästar på tillridning. Allt beror lite på ekonomin. Det är svårt att ha många egna hästar om inte pengarna finns. 


Vart jag vill bo vet jag inte, men det blir här i närheten iallafall. Drömmen vore ju att köpa grannens hus med ett litet stall med två boxar. Bor jag inte kvar i min lilla stuga resten av livet så blir det någonstans i närheten. 


 

Av Emelie - 7 januari 2016 14:46

Imorse tog jag lite sovmorgon innan jag började grejja här hemma. Har inte varit ute i stallet något, då det är så kallt. Därför får mina hästar vila lite nu. Vi har inte ett uppvärmt ridhus och underlaget bli väldigt hårt.. 

Istället har jag varit lite huslig idag. Jag har tvättat och vikt tvätt, sorterat strumpor, flyttat ut mina kläder till stugan och städat hela min stuga. Blir nästan lite förvånad över mig själv då jag inte brukar varken tvätta eller vika tvätt. Ja, jag är ganska lat.. Men det ska jag försöka ändra på, eller rättare sagt, jag ska ändra på det. Ska börja tvätta mina egna kläder för att lära mig och för att underlätta lite för mamma. Nästa steg blir nog att lära sig att stryka kläderna ;)

Det känns så skönt att stugan är städad och jag hade tänkt att flytta ut dit nu igen. Dock inte inatt då jag sover hos Mathilda. Presenten jag fick igår var en jättefin ängel som passade perfekt inne hos mig. Den står nu där jag hade två ljuslyktor förut, som tyvärr har gått sönder, så det blev perfekt med en ängel där! 

Eftersom jag inte gör så mycket idag så bli inte inlägget så värst intressant... Finns det något speciellt som ni läsare vill att jag ska göra ett inlägg om? 

     

Av Emelie - 6 januari 2016 14:44

Dagen fram tills nu kan jag beskriva med två ord, Lycka och Tacksamhet. Det är precis vad jag känner när just jag har så fina och så fantastiska människor runt mig. Självklart var det inte bara idag som jag kännt så, utan det gör jag ofta när jag är på vissa platser, kyrkan är en sådan plats. Jag har länge varit mycket i kyrkan och det beror på att det finns så fina människor där. Alla är alltid lika trevliga. Och att få fina sms ibland stärker mig väldigt mycket. Som idag tex, fick ett

''lycka till med sången'' på facebook imorse. Bara en sån liten sak gör mig så glad, och jag uppskattar det verkligen. Kanske att någon av dessa personer läser detta. Ni vet vilka ni är och ingen är gladare än jag att ni finns vid min sida när jag behöver er. Ni är guld värda. ( Ja mamma, jag menar dig också   )
Var faktiskt inte så trött när klockan ringde imorse, trots knappt 5 timmars sömn. Sminkade mig lite snabbt och lyckades nysa innan mascaran hadde torkat = maskara runt hela ögonen.. Det var vara att tvätta bort och börja om på nytt. Jag övningskörde till lungsund med mamma. När jag kom ner till kyrkan var den låst. Gick upp till församlingshemmet och fick reda på att gudstjänsten skulle vara där istället för i kyrkan då det bara var 13 grader där inne. Det var så mysigt med en tänd kamin inne i rummet under gudstjänsten. Jag var ganska nervös för sången då jag är förkyld och för att ljudet var lite annorlunda så jag var rädd att jag inte skulle höra mig själv. Men som tur var, gick det bra även denna gång. Fick både applåder och fina kommentarer efteråt. Efter gudstjänsten var det grötlunch och tårta innan Elsie körde hem mig. Fick även en väldigt fin present idag, som jag blev väldigt glad över. Det är så kul när folk uppskattar det man gör!  Och förresten, är det någon som behöver präst någon gång? Kolla med de i Storfors församling, de är helt fantastiska båda två! 


Det blir nu en väldigt lugn kväll. Ska tvätta lite kläder och ta det lugnt. Bara 15 vattenhinkar som ska fyllas sen ikväll. Ha en bra kväll!         

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se