Emelie Nordgren - Ryttare i sköna värmland

Senaste inläggen

Av Emelie - 28 januari 2016 20:53

Känslan när man upptäcker nya muskler. Unefär så känner jag idag. Har aldrig haft träningsvärk i ryggen,det kan jag lova att jag har idag. Benen gör också lite ont när jag varit stilla en stund.. Men på något sätt känns det ganska bra ändå, eftersom det är ett tecken på att mina muskler är otränade och behöver stärkas mer. Jag är faktiskt lite taggad på att börja gymma, men har inte bestämmt mig ännu eftersom jag inte har så mycket tid över..

Började imorse med att släppa ut hästarna innan jag red Hedda. Jag har aldrig ridit henne innan men blev possitivt överraskad. Hon hade energi men sprang inte ifån arbetet. Snarare att hon blev seg efter en stund när jag började komma t henne. Hon var väldigt stum i munnen och stel i sidorna till en början. Jag jobbade mycket på att få henne mjuk i munnen och lossade henne i sidorna genom att flytta henne och rida på volt. I slutet av passet kändes hon fin i munnen och bättre i sidorna. Även fast det är mycket att jobba vidare på, var hon rolig. Hon blev lite sur och försökte få av mig någon gång men jag gillar ju hästar med lite humör.. 

Riviera fick gå ett lite hårdare dressyrpass idag och blev genomriden ordentligt. Hon börjar göra alla skolar helt okej nu och lyssnar bra på mig, samtidigt som hela tiden vill jobba mer. Det blev ett mycket godkänt pass även fast jag hade ont i mina ben såfort jag skulle rida lätt. 

Haley jobbade på tills hon var ganska trött idag. Hon var verkligen inte rolig. Red på ett rakt bett vilket kändes bra till en början. Efter en kort kort stund blev hon arg och ville att allt skulle vara på hennes vis, alltså skulle hon göra tvärt emot vad jag ville. Svängde jag åt höger, reste hon sig för att hon ville åt vänster. sen när jag svängde åt vänster reste hon sig för att hon skulle åt höger. Lite smått frustrerad blev jag... I slutet var hon trött och gjorde då inget motstånd utan gjorde som jag ville. Jag börjar bli lite trött på att hon ska knövla så mycket jämt, men det är bara att kämpa på. 

När 3 hästar var ridna, lastades Haley och Riviera för att åka till Örebro för att mätas. Både jag och mamma var tveksamma på om Haley skulle bli ponny och samma sak gällde Riviera, dock var vi mest nervösa för Haley. Riviera stod helt stilla under sin slutmätning och var avslappnad. Hon blev ponny, 148 cm. Haley var lite trälig först men slappande sen av och blev mindre än hon varit hemma, hon blev också ponny, 147cm. Frågan är ju då varför jag var mest nervös över Haley eftersom Riviera är den jag satsar mer på. Riviera är värd mycket mer och värdet skulle skjunka rejält om hon blev en liten storhäst. Nöjda och glada kunde vi iallafall åka hem med 2 D-ponnysar och Majken som blev Maxad B-ponny. 

Hemma igen, skulle Blizzie ridas. Jag var med och red på en av mammas lektioner för att checka av läget lite på våran form och vad vi behöver jobba mer på. Blizzie var till en början väldigt seg men blev sen som en tickande bomb.. Hon var sur och överreagerade på minsta lilla hjälp från mig. I galoppfattningarna studsade hon iväg och kunde inte slappna av i skritten. I traven studsade hon till när jag gjorde små halvhalter. Som tur var, gick öppnorna och slutorna väldigt bra idag. Så jag antar att man får vara nöjd med det iallafall. Bara att hoppas på att hon är på bättre humör imorgon.. 


Nu har jag och mamma nyss ätit räkmacka och Theo ska snart få ett bad, han är ganska skitig..  Imorgin tar vi ut hästarna ganska tidigt då jag och mamma ska till Kristinehamn direkt nät stallet är klart. Vi ska till Granngården och kika lite på rean innan vi åker till Theos uppfödare för att hälsa på. Theo ska då få leka lite med sin bror, och även få träffa sin mamma och pappa igen. Kvällen spenderas som vanligt i kyrkan. 

Ha det bra!     

ANNONS
Av Emelie - 27 januari 2016 21:18

Precis som rubriken lyder, känner jag just nu. Jag kommer sova gott inatt och antagligen vakna med träningsvärk imorgon. Idag var det första gången jag var på ett gym. Jag var på colluseum i Karlskoga med skolan. Tanken var först att köra ett bodypump pass men ångrade mig då många sa att det var väldigt jobbigt. Jag som då är väldigt otränad, hade ingen lust att köra på hårt första gången. Började istället på gymmet och provade olika maskiner. Allt var väldigt roligt och jag blev faktiskt sugen på att skaffa en gymkort. Ett perfekt sätt att fördriva tiden i väntan på bussen, plus att det är bra träning för kroppen. Efter en stund på gymmet fick jag reda på att alla som inte körde bodypump, skulle köra ett annat pass. Då fanns det ingen återvändo. I passet ingick både kondition och styrka. Det som jag tycker är så bra med att träna i grupp, är att man inte ger upp lika lätt. Jag tog nog ut mig till max idag. Aldrig kört ett så hårt pass tror jag. Men det var kul och det kändes att jag behöver förbättra min kondition!

På lunchen följde jag med några tjejer i klassen och åt på joan's. Jättegod mat verkligen! På eftermiddagen åkte jag lite skridskor innan mamma hämtade mig. Haley fick följa med på träningen för Sofie. Först var jag faktiskt förvånad över vad bra hon skötte sig, inga utbrott bara lite små studsar. När vi hoppade ville hon inte hoppa ett blått kryss.. Hon stängde av och det gick knappt att kommunicera med henne. Tillslut fick jag igenom min vilja och avslutade då passet. Hon skötte sig inte perfekt men helt okej för att vara hemifrån för första gången. Imorgon ska hon mätas, Riviera också. De båda ska ridas på förmiddagen. Tänkte även ta Blizzie och Hedda. Jag har studiedag och på fredag ska jag plugga hemifrån. Så skönt med kort vecka!
Ha en fortsatt bra kväll!

ANNONS
Av Emelie - 27 januari 2016 06:25

Gick upp vid fem och är redan i Karlskoga. Mamma jobbar förmiddag så jag tog mig inte till bussen eftersom det är så halt, livsfarligt att åka moped. Lösningen blev att jag fick följa med in till stan. Jag har friluftsdag idag med skolan så jag börjar 8.30 Dagen startar på colluseum där vi ska vara på gymmet eller köra body pump. Sen har jag lunch en timme innan jag ska vara i nobellhallen. Där är det skridskor som gäller i några timmar.

Har inte varit så aktiv här på någon dag. Detta på grund av att jag var hemma från skolan i måndags, hade lite feber. Igår var jag i skolan och direkt efter, tog jag bussen upp till Storfors och kyrkan. Var uppe och övade lite inför nästa helgs gudstjänst och vårkonserten som jag ska sjunga på. Träffade även någon jag saknat väldigt mycket, äntligen! Med humöret på topp åkte jag hem och red Haley och Blizzie. Haley fick gå med bett, hon måste lära sig då hon inte ska ha något problem med munnen. Till en början högg hon i bettet och körde ner huvudet, så jag fick hålla emot lite när hon ville ta ner huvudet men var sen lätt på handen igen. Efter halva passet fick hon ett utbrott och var överallt. Hon reste sig, nockade mig och studsade bara innan jag fick fram henne. Efter det var hon fin. Hon accepterade bettet och gjorde som jag ville.

Igår förstod jag vilken fantastisk snäll häst jag har. Vi hade strömavbrott så jag fick rida med pannlampa i ridhuset. Blizzie brydde sig inte alls utan sprang fint ändå. Jag red henne på hackamore för att hon bara skulle få röra lite på sig, utan några krav. Hon kändes fin och ville arbeta, men det får hon göra ikväll istället.

Idag får Haley följa med på hoppträning. Blizzie ska trimmas dressyr. Imorgon har jag studiedag och då ska jag rida på förmiddagen och på eftermiddagen ska vi in till Örebro och mäta tre ponnysar.

Av Emelie - 24 januari 2016 20:45

I slutet av mars/början av april 2015 tog jag ett stort steg i hästlivet. Jag skaffade min första storhäst. Det fanns i tanken att vi kanske skulle börja kika lite på storhäst med hade inte planerat att åka och titta på någon. Plötsligt dök ett väldigt fint sto upp på facebook. Jag såg bilderna och blev väll ganska kär direkt. Hennes förra ägare känner vi sen innan (Hon är uppfödare till bla Ragnar) och hon kom hem till oss med hästen så att vi skulle få se den. Vi började med att longera och löshoppa henne innan jag satte mig upp. Hon låg efter i sin utbildning men jag och mamma kände att det fanns potential i henne även fast det var mycket jobb. Det var ett bra projekt att ha brevid mina ponnysar. Kitana blev min, min egna 5-åring.

Jag började med att rida henne i dressyren och hoppade sedan några gånger med henne och allt gick helt okej. Hon hade humör och egna åsikter men gav sig rätt snabbt. Under sommaren åkte jag av ordentligt, dock inte av henne utan en tillridningshäst. Efter 4 veckor var skadan nästan läkt och jag började rida lite försiktgt igen. Jag var väldigt osäker och konflikträdd i ridningen till en början när det gällde hästar jag inte riktigt kände. Kitana kände ganska snabbt att hon kunde bestämma över mig och hon fick göra lite som hon ville. Jag vågade inte säga till henne när hon försökte komma undan arbete. I början av december bestämde jag och mamma att vi skulle sälja henne då jag blivit rädd för henne. Så fort hon krånglade blev jag knäsvag och ville nästan gå av. Jag har aldrig kännt så förut och det var inte bara hennes fel, utan jag var rädd attjag skulle bryta mig igen. Jag åkte av 2 gång efter sommaren så det var inte så att hon slängde av mig ofta och skrämde mig så, utan jag var bara allmänt rädd och osäker. 

Efter jul dök det upp ett inlägg på facebook om att en tjej jag känner sen innan, letade nya hästar. Jag svarade henne och hon kom och provred. Jag åkte av under provridningen, vilket var mitt egna fel då jag fega ur på ett hinder. När Emelie hoppade upp och red blev jag först helt imponerad över hur hon red Kitana och vad fin hon var. Ju mer hon krävde desto mer satte Kitana emot men Emelie löste det utan några problem. Kitana var ganska dum, Emelie fick ta reda på allt som jag har verit rädd för. Även fast Kitana inte visade sin bästa sida, fick Emelie se hur hon kan vara och hon bestämmde sig för att köpa henne. Så i torsdags gick Kitana igenom besiktningen och åkte idag. Hon hamnar hos Emelie Överlien, Överliens utbildningsstall, vilket jag tror kommer bli väldigt bra. Emelie har en enorm rutin och kommer fixa Kitana utan problem, det är jag helt säker på. Hon kunde nog inte ha kommit till ett bättre ställe. Det känns även skönt att jag som sagt, känner Emelie sen innan. 

                     

Det känns på ett sätt som ett misslyckande att jag inte klarade av henne efter ordning men detta är nog den bästa lösningen så att jag kan få tillbaka mitt självförtroende igen.

Av Emelie - 23 januari 2016 21:38

Eftermiddagen har spenderats i stallet. Att andas häst kan nog vara det härligaste som finns! Både Blizzie och Riviera var riktiga prinsessor idag, helt underbara. Det var längesen nu som jag kände att Riviera och jag kom riktigt bra överens. Hon har gärna en tendens till att streta emot och ha egna åsikter, detta beror säkert på att hon är ett sto.. Ston kan vara ganska svårflirtade men när man vinner deras förtroende, gör de allt för en. Tjejer är ganska svårflirtade ibland. Jag har länge försökt att rida Riviera ganska kravlöst och mycket lösgörande för att få henne på min sida. Idag satte jag mig upp och hade en plan. Planen var att öva på delar ur LA:P1 och LA:P2, alltså öppnor, slutor, förvänd galopp och enkla byten. Jag får nog ta mig tid någon dag och förklara några termer så att icke häsintresserade förstår vad jag skriver om. Åter till Riviera. Till en början var hon lite stretig så jag fick knacka till henne med skänkeln för att få henne att fokusera på mig. Från mitten av passet till slutet kändes hon superfin. Hon var ovanligt kvick för små hjälper och ville arbeta mer hela tiden. Jag red igenom programmen och hade en ganska bra känsla. Debuten på tävling känns inte så långt bort längre. 

 

Det känns lite dumt att tänka såhär men Blizzie är min favorit, alla dagar i veckan. Hon är väldigt speciell vill inte alltid som jag men det är helt sjukt vad jag tycker om henne. Det spelar ingen roll att hon inte gillar att mysa eller bli borstad, hon har en speciell plats. När hon väl släpper till och vill mysa, som idag, blir jag så lycklig på något sätt. Planen till dagens ridpass var att rida i en låg form för att få igenom sidorna och få henne att arbeta på genom ryggen. Gjorde de banliga skolorna men ville ha henne kvar i en låg form hela tiden. I slutet av galopparbetet gjorde vi några fattningar från skritt och några enkla byten, vilket vi har haft svårt med. Blizzie blir lätt lite stressad och är rädd för att göra fel. Gör hon fel får jag fortsätta hålla lugnet, för hon blir arg på sig själv och vill då så mycket att allt blir kaos.. Idag kände jag lite på fattningarna och det kändes helt okej, 8/10 blir rätt, och hon fixar alla om hon lugnar ner sig lite. Imorgon tror jag att hon ska få jobba på gärdet i snön och få ha lite kul. Som sagt, det handlar om att vinna tjejernas självförtroende.

   

Inatt har jag Hanna och Ida här. Vi har lagat mat och fruktsallad till efterrätt. Nu ska vi strax gå ut till stugan och grejja lite, ska hänga upp en spegel bla. Jag är sjukt kvällstrött av mig men det är inte de andra två, så det är bara att hänga i när man har hjälp!

     

Dagens lyckopiller är helt klart mina fantastiska hästar, och ett härligt samtal med en fantastisk person! 

Av Emelie - 22 januari 2016 23:45

Trodde inte att jag behövde detta så mycket som jag faktiskt gjorde. Jag har inte varit där sen julafton och det kändes så skönt att vara där igen, trots att bara två av fyra jobbade. Hoppas på att de andra två är där på tisdag när jag ska upp och sjunga efter skolan.
Det blev en ganska lugn kväll på pax ändå, men jag hade kul. Började med en fin Taizémässa.

Nu har jag precis lagt mig i sängen, så godnatt på er!

Av Emelie - 22 januari 2016 15:45

Hej på er! Hoppas att allt är bra! 

Jag har nu varit hos pappa sen igår, och stannar tills imorgron. Vilket betyder att jag inte andas häst på två dagar. Detta är något jag tycker är lite jobbigt. Jag har otroligt svårt att bara vara still och inte göra någonting. Men det är enormt bra träning för mig att varva ner lite. Sen att vara utan Theo är inte heller alltid så lätt. 

Dagen i skolan var väldigt kort, som alla andra fredagar. Lite jobbigt bara att bussen till skolan går kl 9 när jag börjar 12.30 och har lektion 1 ynka timme innan bussen går hem 14.05 För att tiden ska gå lite snabbare, brukar jag kolla serier, om jag inte har något plugg vill säga. Just nu kollar jag på Grey's Anatomy, en riktigt bra serie. 

Kvällen blir rätt så lugn, hade tänkt att ta en sväng till kyrkan ikväll. Har inte varit där på ett tag så jag tänkte passa på när jag ändå är i storfors. 

Imorgon åker jag till mamma runt lunch och då kommer även Ida hem till mig, och stannar tills på söndag. Ikväll eller under morgondagen kommer ett inlägg om en kort tid tillsammans som inte riktigt blev som vi tänkt oss. Ha en fin kväll!

 

 

Av Emelie - 21 januari 2016 15:09

Det var alltså Lotus som fick följa med på träningen. Han har inte blivit riden sen i lördags då jag hoppade med honom. Hn hade trampat sig med brodden i hagen så han fick ha boots runt om dör säkerhetens skull. Bootsen var inte så roliga tyckte han, speciellt inte bak då han lyfte på benen som tusan, riktig bakbensaktivitet med andra ord! Hoppningen kändes bra. Han var lydig och stack inte iväg ifrån mig, snarare att han väntade lite för mycket. Jag blir många gånger lite passiv och väntar på vad som ska hända istället för att faktiskt rida fram till hinder. Min svaghet just nu är att jag har ett stort kontrollbehov och rider med en för dålig galopp. Detta gör att speciellt lotus, hoppar dåligt. Jag måste rida på mer framåt och lite på honom, att han hoppar även fast han ligger stort eller trångt. Vi hoppade studs igår, något jag inte vågat gjort förut med honom eftersom jag trott att han ska ta båda i samma språng eftersom han gjort så med galoppbommar. Han skötte det utan problem. Det vi ska öva mycket på är att få honom att landa i rätt galopp så att det blir lite lättare för oss båda. Nu landar han i rätt men byter efter ett språng, eller landar i korsgalopp. Ska även tänka på att inte ha onödigt mycket utrustning på honom, så som boots då det stör honom mer än vad det gör nytta..
Så att våga mer och fixa galoppen ska ligga som fokus nu ett tag!

Ser ni mina nedtrycka händer på bilden ovan? De måste också bli bättre!!

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se