Emelie Nordgren - Ryttare i sköna värmland

Senaste inläggen

Av Emelie - 27 december 2015 21:21

Är det bara jag som tycker att det är väldigt härligt att det snöar ute? Det är nog inte snön i sig utan det blir både ljusare ute och torrare i hagara eftersom det är minusgrader, något som gillas skarpt från min sida! Det har varit så träligt i hagarna nu när det har varit några plusgrader och mycket regn. Hästarna behöver spolas av ordentligt för att bli av med leran, detta för att undvika mugg och skav. Kitana är en sån häst som väldigt lätt får mugg, till och med på sommaren när det är lite blött i gräset, men nu är det torrare och lättare att hålla rent. 

Inatt har Ida, Towa och Hanna sovit hos mig, på loftet i min stuga. Vi tog sovmorgon till nio imorse. Efter att vi ätit frukost, satte jag Ida och Hanna i arbete. De har idag bytt vägg på mina rosetter och hängt upp de som jag tillsammans med mina fina hästar har tagit i år, de som bara legat på golvet ett tag.. Men nu hänger de flesta så fint på väggen, i färg och klubbordning. De finste är kvar. Det är ordning på mina tjejer!

  

Haley och Blizzie fick röra på sig idag. Jag satt under förmiddagen och kikade på tävlingar inför nästa säsong. Det var precis vad jag behövde, för satan vad taggad jag blev. Blizzie fick röra på sig först. Eftersom jag inte har ridit henne så mycket nu, är hon inte riktigt som hon var tidigare i höstas. Jag har börjat ställa högre krav på henne och vi gör lite nya skolor mer på allvar. Planen till våren är att börja känna lite på LA:p1 men först måste öppnor och slutor sitta. Just nu känns både öppnor och slutor bra i höger varv. Vänster är svårare då Blizzie är lite stelare i den sidan. När jag får igenom böjningen blir allt mycket lättare och hon gör rörelserna bara bättre och bättre. I slutet kändes hon riktigt fin och ''med'' på noterna. Formen kändes mycket stadigare. Galoppen var rund och fin, även den förvända. Jag är riktigt nöjd med dagens pass med Blizzie!

Haley fick bli den andra och sista hästen idag. Hon har gått lite på halvfart då hon har varit välsigt svårriden ett tag. Hon studsar, reser sig och sparkar.. Detta kommer från ingenstans. Jag red henne innan på vanligt tränsbett men hon blev helt knäpp så fort jag tog i höger tygel. Det tog innan ca 30 minuter för att få henne att sammarbeta istället för att hoppa runt som en galning. Jag har idag och igår ridit henne på ett hackamore och hon har kännts väldigt fin. Idag försökte jag bara få henne att gå framåt för skänkeln utan knövel. Stundtals är hon sååå fin, låg i formen och fram för skänkeln. Plötsligt kan hon börja studsa på stället, hoppa uppåt och framåt samtidigt som en bakut kommer. Sen går hon direkt framåt igen. Jag tror att detta beror på att hon har så mycket energi som hon använder på fel sätt ibland. Men för säkerhetens skull har vi bokat veterinären för vaccenationer och en koll av hennes mun. 

Bilden nedan talar om hur vädret varit idag. 

 

Nu har jag nyss gjort mat och mamma har kommit hem från jobbet. Ida och Hanna är kvar, de härjar en del kan jag lova. Ella kommer förhoppningsvis imorgon. 

Imorgon ska Haley ridas direkt på morgonen. Tanken var att Lotus skulle hoppa för Susanne i två dagar men hon är tyvärr sjuk, så kursen vi skulle ha här inställd och flyttad till nästa vecka. Det gav mig mer tid till de andra hästarna då ridhuset är ledigt mer under dagen så Blizzie ska ridas och sen har jag ju Riviera och Kitana också som skulle behöva göra något. 

Ha en fortsatt bra kväll! Jag ska nu ut i stugan och hänga med mina galna med omtyckta tjejer.   

ANNONS
Av Emelie - 26 december 2015 17:52

Heej på er!

Plötsligt kände jag att jag ville skriva ett inlägg här. Det var ett tag sen jag skrev något här, den 11e november.. Jag har haft en ganska trög period med både hästarna och skolan. många gånger under denna tid som jag har vaknat på morgonen och velat somna om igen och hoppats på att vakna upp mycket gladare. Men NU tar jag nya tag! 

Under tiden som jag inte bloggat, har jag inte gjort så mycket mer än jag brukar, snarare mindre.. Hästarna har vilat lite till och från.. Jag har varit mycket i kyrkan då jag känner att jag kan hämta kraft och energi där. Jag har även hämtat kraft genom postitiva samtal på skolan med en omtyckt person. Annars har det inte hänt så mycket, theo växer och blir bara större och mörkare i färgen. 

 

Jag började mitt julfirande redan i måndags hos min morbror som bor ca 2,5 timmar bort. Det var så roloigt att få träffa mina kusiner där, det blir ju inte så ofta. Jag, mamma och mormor sov kvar till tisdagen då vi åkte hem igen och jag åkte hem till pappa. På onsdagen firade vi jul hemma hos pappa tillsammans med familjen. Under Julafton var jag hos farmor nästan hela dagen då hon fyller år. Vi började med frukost där och åt sen lunch medans vi kollade på kalle anka. På kvällen fick Theo följa med till kyrkan på sin första midnattsmässa, dock var han inte med inne i kyrkan under mässan eftersom jag sjöng, vilket inte gick så bra då jag har väldigt förkyld. Trots förkylningen fick jag beröm ändå. 

Jag har under jul fått många fina julklapper, bland annat en högtalare, ljuslykta och supersköna stumpor. Theo fick också en julklapp som passar perfekt till hans halsband!

     

Igår kom Towa och Hanna till mig, och idag kom även Ida, så nu är min stuga nästan full några nätter. Jag ska absolut inte klaga eftersom jag nu slipper att sova hemma själv när mamma jobbar natt. 

Kanske skriver något här imorgon, vem vet? Håll koll   

ANNONS
Av Emelie - 11 november 2015 10:22

Igår hade jag och Kitana ett bra pass ihop. Jag började som vanligt att försöka få henne avslappnad i skritten. I traven jobbade vi mycket på volt och runt fyrkanten, även här strävade jag efter att hon skulle vara avslappnad. För första gången på länge, började vi med att galoppera i vänster varv, hennes svåra varv.  Det gick bra i ca två varv på spåret innan hon la till en spark. Jag sa direkt till henne och fattade galopp igen. Tog även galoppen på samma sätt i andra varvet utan några fler protester. Det kändes så skönt att vinna över henne. Hon kändes mer avslappnad redan när jag satte mig upp och det kändes hela tiden som att jag hade kontrollen över henne. Sen att hon ska testa en gång och sedan ge sig, tycker jag är ett stort framsteg på vägen. Jag avslutade passet i trav och försökte lägga ner henne i formen så att hon skulle komma upp med ryggen och ned med nacken. 

Igår vilade Helios och idag ska han få hoppa. Beroende på vad sent det blir, får jag se hur jag gör med Kitana. Jag tror att jag bara longerar henne idag, då jag tycker att hon oftast jobbar på bättre och jämnare när inte jag sitter på och grejjar. Jag kanske även lägger om helgen lite för henne. Hon får nog hoppa på fredag och söndag istället då jag inte kommer hinna rida henne på lördag. 

Av Emelie - 10 november 2015 20:12

Ja, det gjorde jag verkligen. Jag vann över Kitana även idag. Hon kändes så fin! Mer om detta imorgon förmiddag då jag har en film från passet att visa.

[Bild]

Just nu sitter jag i ridhuset och tittar när mamma rider, med mina clementiner.. Theo ska snart hämtas hos Sophia, han är på dagis hos mindy och spike!
Hörs imorgon :)

Av Emelie - 10 november 2015 08:31

Kom in från stallet vid 7 tiden igår, helt slut. Åt lite gröt innan jag sommnade i soffan framför fotbollsgalan. Därför skrev jag inget här igår. 

Efter skolan var jag inne en liten stund innan jag gick ut i stallet. Med alltså, vad är det för jäkla väder att vara ute i? det öste ner regn hela kvällen igår. Hästar, täcken och kläder var genomblöta. Så evigt tacksam över att ha ridhus och ett stall i ridhuset så man slipper att springa mellan i regnet. Jag gjorde alltså iordning både Helios och Kitana inne i ridhusstallet. 

Började med att rida Helios. Tanken var att vi skulle öva programdelar, övergångar och lydighet, men vi var sex stycken i vårat 20x40 ridhus, vilket gjorde att det blev väldigt trångt. Jag red mycket på 20m volten och började med att göra övergångar mellan skritt och trav. Helios har en tendens till att ta ett större steg uppåt när man ska komma fram i trav, och jag vill att han ska vara jämn i övergången så jag försökte hela tiden vara konsekvent och få min vilja igenom. Det gick 7 av 10 gånger. Fortsatte sen i traven att flytta undan honom för båda skänklarna, i båda varv. Ville få honom mjuk och följsam. Jag tycker att han kändes fin i handen och hade ett bra sug i bettet. Jag brukar få problem när jag rider 10m volter för att vi tappar kontakten. Nu hade jag ett bra stöd i handen hela tiden och han var mycket lägre i nacken och rundare i formen. I galoppen blev han hög och lite stark. så jag gjorde på samma sätt här. Ville få hon lösgjord, så jag flyttade honom för skänklarna. Ställde igenom ordentligt i innersidan, speciellt i högersidan. I vänstergaloppen ville jag få in ytterbogen och ut bakdelen för att han skulle spåra i volten. Han har lite jobbigare i vänstervarv och tycker det är väldigt jobbigt när jag kommer åt honom. I helhet är jag väldigt nöjd med passet, med tanke på att det var hästar överallt. 

 

Kitana red jag efter Helios. Jag har nu insett att hon inte har ont någonstans, hon har bara ett jävligt jobbigt humör och vill bestämma över mig. Hon går ju nu på smärtstillande så ska inte ha ont någonstans. Jag red med en fast martingall istället för en gramantygel för att jag tycker att det är lättare. Hon började i skritten att försöka resa sig och sparkade med skänkeln, så jag börjde henne och sparkade på så att hon skulle aceptera mig. I traven kändes hon rund och fin. Jag låg mycket på volt och red 1m innanför spåret när jag red runt fyrkanten för att hon inte ska skjuta ut bogen på väggen. Direkt när jag fattade högergalopp drog hon ner huvudet och spakrade, fick då lägga henne på en volt igen och ställa igenom henne i trav och skritt och vara lite tuffare med skänkeln. När jag knde att hon gav efter, prövade jag att fatta galopp igen, vilket gick bra. När jag bytte till vänster varv, där problemen brukar komma, gjorde hon på samma sätt igen. Så jag fortsatte att ha henne på en liten volt en stund innan jag fattade ny galopp. Efter två gånger slutade hon och ville inte sluta galoppera. Även fast hon bråkade ganska mycket så är jag nöjd med mig själv, att jag vågade säga till henne och vann över henne. 

Jag tror att hon kommer fortsätta med detta ett tag, tills hon vet vem det är som bestämmer. Även fast det kommer bli tufft så vill jag inte ge upp eftersom jag tycker om henne väldigt mycket och vet att hon kommer bli fin i slutändan. 

 

Innan ja började skriva detta inlägg, skrev jag ett spanskaprov och det gick helt okej. Jag har tre lektioner till innan jag slutar, sista lektionen skriver jag prov i psykologi. Efter skolan tar jag bussen till storfors och är i kyrkan en stund innan jag ska hem till pappa för att fira fars da, lite sent.. 

ikväll ska Kitana ridas igen. 


Av Emelie - 9 november 2015 08:28

   

Startar dagen med tänka tillbaka till tiden med denna underbara ponny, Rainy Day    Saknar lille Ragnar som alltid gjorde sitt bästa och alltid var så duktig.. Men jag vet att han har det bra hos sin nya ryttarinna. 

Jag har nu börjat tänka till lite med vackans planer. 

Måndag: Idag ska Helios och Kitana ridas. Med helios fokuserar jag mest på programdelar, övergångar och lydighet. Jag vill ibland att han ska vara mer uppmärksam på vad jag gör och lyssna för de små hjälperna. Kitana ska bara ridas lite lätt, kravlöst. Fokus ska ligga på att få henne avslappnad. Jag måste även plugga lite psykologi inför morgondagens prov. 

Tisdag: Åker till kyrkan en snabbis efter skolan och sen till pappa en stund då han inte var hemma igår på fars dag. Jag ska även rida Kitana på kvällen, på samma sätt som idag. Beroende på vad klockan blir så ska jag eventuellt rida Helios, hinner jag inte så rider jag honom på torsdag istället då han eventuellt skulle få vila. 

Onsdag: Helios får följa med på hoppträningen för Sofie. Kitana ska ridas efter lektionerna, och bara jobba lungt framåt. 

Torsdag: Denna dag är oftast min pluggdag.. Så jag ska plugga till ett geografiprov då hade jag tänkt. Beroende på om jag rider Helios imorgon eller inte så får vi se om jag rider hon. Kitana får en vilodag. 

Fredag: Helios ska ridas och vi ska finslipa inför lördagens starter. Han ska även badas. Kitana ska ridas och jag hoppas att jag även hinner med någon av de andra brudarna. 

Lördag: Tävlar medelsvår C1 och C2 med Helios i Gyttorp. Finns det tid över så ska Kitana få jobba med lite små hinder. Kvällen kommer att spenderas på Hammarö hos Britt Jensen, då vi ska fira segern i div 2. 

Söndag: Mamma är inte hemma så att jag har stallet själv. Kitana ska få hoppa samma övning som dagen innan så att hon känner sig trygg med den. Blizzie ska då också ridas och hinner jag, så blir det lite plugg också.. 

Hoppas att alla får en bra vecka, för det ska jag ha!

 

 

Av Emelie - 8 november 2015 20:47

Jag avslutade dagen igår med ett varmt bad, så himla skönt!
Tog sovmorgon imorse, till nio. Det är så skönt att sova ut lite ibland. Startade dagen med att äta frukost, vilket inte händer mig så ofta. Tog moppen till bjurtjärn och var i kyrkan i ca två timmar. Åkte sen hem och mockade några boxar innan jag tog in Kitana. Mamma och jag prövade en ny sadel på henne som låg väldigt bra. Så idag red jag i den nya sadeln och även med det nyaste bettet jag köpt, hade även på gramanen för säkerhetens skull. Började först med att skritta henne och hon försökte att testa och ställa sig en gång men släppte sedan den tanken. Fortsatte i trav, då lite innanför spåret för att inte väggen ska styra oss. Hon lyssnade bra för hjälperna och var väldigt fin i handen. Sist avslutade vi med galoppen som gick väldigt bra i bägge varv. Kitana kändes verkligen fin idag, finare än någonsin och var mycket rundare i alla gångarter, speciellt i traven. Jag hoppas några fler pass kan bli lika bra!

Efter ridningen, skulle Helios klippas. Det gick bra även fast han är lite tuff ibland. Nu är han nästa helklippt, det är bara lite vid huvudet kvar.
Nu har jag och mamma precis ätit. Hon gjorde lax och rösti, så gott!
Imorgon är det skola igen, startar veckan med ett muntligt seminarie i engelska och samhällskunskap om konspirationsteorier, Förintelsen. Jag tror det kommer bli väldigt svårt då jag har svårt för engelska, speciellt den muntliga delen.
Hörs imorgon! :)

Av Emelie - 7 november 2015 21:40

Vet inte riktigt vad jag vill med min ridning just nu. Jag är inte sugen på att rida längre. Det känns lite som att jag måste rida. Denna vecka har jag ridit två gånger, i onsdags och idag. Just nu har jag inte mål som jag jobbar mig mot och ingen tävling att träna till. Inte med mina ponnysar iallafall. Jag tycker själv att jag är mer taggad på att rida när jag har en start att jobba emot. Blizzie och Riviera ska nu lära sig mer skolor inför nästa säsong så som öppnor och slutor. Blizzie ska även hoppa mer än vi gjort nu så att vi båda hittar känslan igen. Kitana ska ridas igång och bygga muskler.
Som tur är, får jag låna Helios och tävla nästa helg. Så där har jag nu ett mål att jobba mot. Drömmen vore att rida någon av klasserna på över 62% och kvala till msv b. Helios ska ridas i veckan, kitana också. Sen har jag sån tur att Wilma är utan häst för tillfället så hon rider lite på Blizzie åt mig.

Den här snyggingen red jag idag. Jag prövade ett nytt bett på honom, ett baucher bett och red på ett vanligt träns. Jag blev positivt överraskad då han gärna blir lite stark. Jag tyckte att han blev rundare i formen och tog mer stöd i handen. Galoppen som är svår, var han lugnare i och lyssnade bättre. I traven fokuserade jag mycket på öppnor, slutor och travökningar. Jag är nöjd med dagens pass. Och imorgon ska nallebjörnen rakas färdigt.

Kitana fick jobba på linan idag. Något hon tycker är väldigt jobbigt. Imorgon ska hon ridas igen.
Tänkte nog även på förmiddagen åka till bjurtjärns kyrka en sväng.
Ni får en bild på grabben som jag spenderar mycket tid med.

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se